Apránként támadja meg az agyat a Crossfit
Írta: Csures - Dátum: április 23 2013 19:38:05

Apránként támadja meg az agyat a Crossfit


Napjainkban az időhiány okozza a legnagyobb kárt az egészségünknek. Az állandó rohanás a stressz leépíti az állóképességünket és lassítja az idegpályáink ideg-ingerület átadását.

Binger Attila a Piton Box Klub alapító tagja és edzője elmondta, hogy ezt a két problémát egyszerre, gyorsan és kíméletesen orvosolni lehet az úgynevezett Crossfit edzésprogrammal, ami nem is egy program, inkább filozófia és ez apránként támadja meg az agyat. Az USA-ból meghonosított edzés forma alapja az intenzív és gyakran változó mozgásinger. Széles körben, a test minden izomcsoportját fejleszti. Így gyorsan és tartósan kialakul az adott mozdulathoz a mindennapokban is jól használható “funkcionális” erő. Ez az erő szöges ellentéte a konditermi “jól néz ki, de nem jó semmire” izomnak. A mozdulatsorok ismétlése, jótékony hatást fejt ki az idegpályáink ingerület szállításár, így gyorsítva az információk áramlását és megkönnyíti a koncentrációt a mindennapokban.

Miről is szól egy ilyen edzés?

Ötven másodpercig, kell egy gyakorlatot ismételned, az erőnlétedtől függően változik az ismétlés szám. Ez után jön tíz másodperc szünet, ami kimerül a következő gyakorlatra felkészülésben. Például csinálsz ötven hasprést egy periódus alatt után átsétálsz a kitöréshez, újabb ötven másodpercig ez ismétled majd átmész a guggoláshoz. Tizenegy állomást végzel el egy sorozatban, rövid pihenő után még két sorozatot kell megcsinálnod egy edzésben. Végezetül háromszor két perc levezető mozgás, például szobabiciklizés.

Az összes gyakorlatot a saját testsúlyoddal végzed vagy azt megnehezítve kézi súlyokkal. Így a valóban hasznos izomcsoportokat veszed igénybe, ezzel is fejlesztve.

Ezeken az edzéseken tízévestől hatvanévesig bármilyen korosztályból megfordultak már sportolni-vágyók. Hiszen a gyakorlatok rövidsége kíméletesen hat az ízületekre, a saját testsúly mozgatása a természet százezer éves gyakorlata